beatlesmonoofficial

De mono box set…

... en de stereo box set

... en de stereo box set

 

De remasters komen er aan!

 

Her en der werd er al jaren om geroepen. Sommigen dachten dat ze het nooit meer zouden meemaken. Herhaaldelijk kwamen er hints dat volgend jaar…

 

En toch kwam de aankondiging als een volslagen verrassing: op 9 september 2009 brengen EMI en Apple de volledige catalogus van The Beatles opnieuw op cd uit in een geremasterde versie.

 

John Lennon’s favoriete getal, “Number nine”, indachting kon er geen betere datum worden geprikt dan 09.09.09.

 

Waar gaat het over?

 

The Beatles beheersten de jaren zestig. Hun invloed was zo groot dat zelfs vandaag, bijna veertig jaar nadat de groep uit elkaar is gespat, ze nog steeds terugkeren aan de top van allerhande muzieklijstjes. Nochtans waren ze slechts gedurende een zeer korte periode actief. Al hun langspeelplaten – 13 in totaal – werden opgenomen in een tijdsbestek van goed zes jaar.

 

Die vinylplaten werden einde jaren tachtig voor het eerst op cd uitgebracht. Terwijl andere artiesten als David Bowie en Elvis Costello al aan de derde versie van hun cd’s toe zijn, gebeurde er verder niets met de catalogus van the Beatles. Velen waren dan ook erg ontevreden over de stand van zaken. Die cd’s waren uitgebracht op een moment dat het medium eigenlijk nog in zijn kinderschoenen stond.
De toonaangevende hoezen waren verknipt en door elkaar gehaspeld. Liner notes ontbraken volledig.

 

Maar erger nog was de weergave van de muziek. De eerste vier cd’s waren in mono uitgebracht en de twee daarna Help! en Rubber Soul in een geremixte versie!

Enkel Sgt. Pepper’s was eigenlijk fatsoenlijk gepresenteerd: met een boekje en in een kartonnen hoesje.

 

Geen wonder dat er een bloeiend zwart circuit ontstond waarin creatievellingen als Dr. Ebbert en bootleglabels als Purple Chick  hun eigen “verbeterde” versies van de platen op de markt brachten.

 

Eindelijk kan al die rommel de vuilbak in. Of toch niet?

 

 

Wat krijgen we?

 

De twaalf originele Britse LP’s, plus de Amerikaanse LP Magical Mystery Tour (waarop de gelijknamige dubbel-EP is aangevuld met wat losse singles) en de verzamelaars Past Masters Vol.1 en 2 (nu als dubbel-cd).

 

Alles omvatten deze schijfjes het complete oeuvre van de groep: alle LP’s, alle singles en een handvol losse tracks. Allemaal in de oorspronkelijk mixen, in stereo en digitaal geremasterd.

 

De oorspronkelijke hoezen zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld, plus aangevuld met nieuwe teksten, opname details en foto’s.

 

Als lokkertje is er bovendien een extraatje dat slechts gedurende een beperkte periode verkrijgbaar zal zijn: elke cd is aangevuld met een korte documentaire over het album. En daarin zullen wat outtakes van de opnamen te horen, aangevuld met fragmentjes van gepraat tijdens de sessies. 

 

Zo zullen we op Revolver een onuitgegeven instrumentale versie van ‘Dr Robert’ kunnen beluisteren naast een akoestische take van ‘Love You To’. Op Sgt Pepper is er zelfs sprake van dat een tien minuten lange remix van de erg obscure jam ‘Carnival Of Light’ zou zijn ingesloten.

 

 

Maar er is meer.

 

Voor de liefhebbers verschijnen er op dezelfde dag twee box sets.

 

De eerste zijn al deze stereo cd’s, plus een dvd met daarop de filmpjes.

 

Veel interessanter is echter de tweede box set: ‘The Beatles in Mono’. Daarin worden de originele mono versies verzameld. Dat is de eigenlijke manier waarop The Beatles en George Martin de songs wilden presenteren aan het publiek. Stereo was in die tijd iets voor een beperkte minderheid. Oneindig veel meer tijd werd besteed aan de mono mixen. Daarbij waren The Beatles zelf ook actief betrokken. De stereo mixen lieten ze achteraf over aan hun producer en zijn geluidstechniekers. In vele gevallen zijn de mono mixen dan ook merkbaar anders dan de dagen of soms zelfs weken of jaren later gemaakte stereo mixen.

 

De mono box omvat de eerste tien albums – van Abbey Road en Get Back werden nooit mono mixen gemaakt, omdat stereo inmiddels de standaard was geworden.

Daarnaast is er ook een nieuwe cd voorzien: Mono Masters, waarin net als bij Past Masters de overige tracks worden samengebracht: songs die enkel op single of EP zijn verschenen.

 

Als extraatje zijn aan de cd’s van Help! en Rubber Soul ook de oorspronkelijke stereo mixen uit 1965 toegevoegd. 

 

Kortom alle officiële mixen zijn voortaan dus op cd verkrijgbaar. De verbasterde mixen van de eerste zes Amerikaanse LP’s zijn immers enkele jaren geleden ook verschenen als The Capitol Albums vol. 1 en 2. 

 

 

En nog is het niet gedaan.

 

Op 15 augustus verschijnt er alvast een Beatles Box of Vision. Dat is eigenlijk een boek op LP formaat, waarin de hoezen allemaal te bewonderen zijn op groot formaat, inclusief de boekjes van Magical Mystery Tour, Let It Be… Naked en Love. Bovendien is er plaats voorzien om de nieuwe cd’s in te bewaren, aangevuld met de rest van de catalogus: de Anthology, BBC en Love cd’s.


Een prachtig hebbeding, dus.

 

 

Hoe gingen ze te werk?

 

Er is vier jaar aan het project gewerkt. Opvallend is dat noch George Martin, noch zijn zoon Giles bij het remasteren betrokken zijn geweest.  In plaats daarvan werd aan de stereo versies gewerkt door een uitgebreid team: Guy Massey, Steve Rooke en Sam Okell. Paul Hicks en Sean Magee waren verantwoordelijk voor het masteren van de mono versies. 

Dit zijn allemaal mensen die al jaren ervaring hebben met het werken met het materiaal van de (ex-)Beatles .

 

Als je de perstekst mag geloven zijn de heren uiterst zorgvuldig te werk gegaan.

 

Eerst zijn de analoge master tapes grondig onderzocht en dan track per track gedigitaliseerd.

Dit houdt in dat de oorspronkelijke masters zijn gebruikt en men dus niet nieuwe versies heeft gecreëerd zoals dat wel het geval was bij de Yellow Submarine Soundtrack. De mixen zijn dus identiek aan hetgeen in de jaren zestig is uitgebracht.

 

Voor de techneuten onder jullie: dit overzetten gebeurde met een Pro Tools werkstation dat werkte aan een 24 bit 192 kHz resolutie via een Prism A-D converter.

 

Daarna werden kleine foutjes weggewerkt: onzorgvuldig uitgevoerde edits, ploppen van de microfoon, elektronische klikjes… Het gevreesde “de-noise” waarbij achtergrond ruis wordt weggewerkt werd slechts met zeer grote voorzichtigheid toegepast: alles samen minder dan vijf minuten op een totaal van 525 minuten muziek – en enkel op de stereo versies.

 

Ook het volume van de muziek is iets luider gemasterd – zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is. Maar, opnieuw, met mate, om de oorspronkelijke dynamiek maximaal te behouden. 

 

Daarna werd elke song verschillende malen zorgvuldig beluisterd en vergeleken met de originele vinylversies. Daarna volgden nog meer luistertest, telkens in een andere omgeving.

 

 

En hoe klinkt het?

 

In de zomer van vorig jaar werd Mat Snow, van het Britse muziektijdschrift Mojo, uitgenodigd om een tiental tracks van het White Album te gaan beluisteren in de Abbey Road Studio’s. Om een vergelijking mogelijk te maken schakelde Guy Massey daarbij tussendoor telkens eventjes over naar de oorspronkelijke cd-versies.

 

Snow reageerde alvast wild-enthousiast:  “You can hear every thread in the musical fabric — the nuances of Macca’s tour de force vocal on “Helter Skelter,” his tolling bass on “Dear Prudence,” and, eeriest of all, John Lennon singing “Happiness Is a Warm Gun” as if he’s sitting right next to you, right now, rather than a whole lifetime ago.”

 

 

Nog meer goed nieuws?

 

Ja hoor: de prijzen zouden ook zeer “doenbaar” zijn. Er is zelfs sprake van dat de cd’s onder de 10 euro per stuk zouden gaan kosten.

 

Dat moet zelfs diegenen die zweren bij hun bootleg-cd’s over de streep trekken. Want bedenk: hoe prachtig werk Dr. Ebbets ook heeft verricht: hij moest het doen met vinylplaten die hij, met de hulp van de beste apparatuur overzette op cd. Dit zijn de originele banden die met nog veel betere apparatuur zijn overgezet op cd. Aan u de keuze.

 

 

 

Enkele interessante websites: http://www.youtube.com/user/TheBeatlesOfficial
De officiële youtube site van de groep.

http://wogew.blogspot.com/
Een Noorse Beatlessite met interessant nieuws

http://www.columbia.edu/~brennan/beatles/
The Usenet Guide to Beatles Recording Variations: een opsomming van alle mogelijke varianten en afwijkingen tussen de oorspronkelijke mixen.

http://store.boxofvision.com/
Een site waar de Box of Vision kan worden besteld. Klik ook even op de box voor een filmpje waarin een en ander mooi wordt voorgesteld.

Advertenties