Een tijdje geleden gaf ik hier een overzichtje van mijn favoriete Bob Dylan bootlegs.

Eentje daarvan was Folksinger’s Choice. 

Dat is de volledige opname van het gelijknamige radioprogramma dat in het voorjaar van 1962 werd uitgezonden op een New Yorkse zender WBAI -FM. De folkzangeres Cynthia Gooding sprak daarin met haar kersverse collega, Bob Dylan. De opname dateert uit februari 1962, dus tussen de opname en het verschijnen van zijn debuutplaat.

Dylan speelt een tiental nummers – goed dan: elf – en vertelt tussendoor honderduit over zijn invloeden en achtergrond. Naast drie weinig gehoorde eigen composities (‘The Death Of Emmett Till’, ‘Standing On The Highway’ en ‘Hard Times In New York Town’) brengt hij een eerbetoon aan zijn grote voorbeelden: Woody Guthrie, Hank Williams en een aantal bluesmannen (Howlin’ Wolf, Bukka White en Big Joe Williams). Enigszins verrassend laat hij daarbij horen uitstekend akoestische blues te kunnen spelen, zichzelf begeleidend op  harmonica.

Maar fijner nog dan de muziek zijn de gesprekken. Hilarisch is de manier waarop hij daarbij, met het grootste gemak en zeer overtuigend, complete leugens verzint. Gooding laat hem voluit zijn gang gaan, hoewel ze hem al jaren geleden voor het eerst heeft ontmoet en dus minstens haar twijfels moet hebben gehad over wat hij allemaal verteld.

Bij een latere gelegenheid gaf ze ooit als commentaar: “Hij praat en hij lacht. En net wanneer je denkt hem op een leugen te kunnen betrappen, haalt hij zijn mondharmonica boven en blaast alles weg.”

Luister en geniet. En vrees niet: de geluidskwaliteit is perfect.

En de hoesjes kun je hier vinden.