beatles martin

Zoals de meeste Britten is de BBC nogal gehecht aan tradities. Zo programmeert Auntie Beeb, zoals de openbare omroep daar liefkozend wordt genoemd, telkens wel een speciaal programma voor iedere Bank Holiday. Een Bank Holiday is een wat vreemde naam voor een algemene verlofdag. De laatste maandag van augustus is er zo en: de Summer Bank Holiday.

Anyway, met het nakende verschijnen van de remasters van The Beatles cd’s in het vooruitzicht lag het onderwerp eigenlijk voor de hand.

Op maandag 31 augustus zond BBC Radio 2 dus een speciale aflevering uit van The Record Producers met George Martin als centrale gast. De man die als enige echt kan aanspraak maken op de eretitel “ de vijfde Beatle” vertelde er nog eens al zijn verhaaltjes. Over hoe hij ‘Strawberry Fields Forever’ heeft moeten maken uit twee totaal verschillende versies en hoe John wou dat hij in ‘Tomorrow Never Knows’ zou klinken als een “lama op een berg in Tibet”.

 

De verhalen werden geïllustreerd met de bijhorende songs. Natuurlijk in de splinternieuw geremasterde versies. Martin vertelt daarbij ook hoe ze enkele foute overgangen hebben kunnen verbeteren, zoals bijvoorbeeld in ‘Please Please Me’. Allemaal heel interessant.

 

Maar echt geweldig zijn enkele dissecties van Beatlessongs. Steve Levine is in de Abbey Road Studios mogen gaan luisteren naar de originele opnamen. En zo kan hij ons de afzonderlijke sporen laten horen van bijvoorbeeld ‘She’s Leaving Home’. In het midden van de jaren zestig moest er nog worden gewerkt met 4-sporen apparatuur. Dat wil zeggen dat men slechts vier sporen ter beschikking had. Bijvoorbeeld eentje voor bas en drums, eentje voor de gitaren, eentje voor de lead zang en een voor de backing vocals. En dan was het op. Zo zijn al die platen gemaakt.

Voor ‘She’s Leaving Home’ werd er gewerkt met een orkest. En dat nam al heel wat sporen in beslag. Dus moesten Paul en John samen op één spoor zingen. Twee verschillende teksten en twee verschillende melodieën gelijktijdig inzingen. Het minste foutje is fataal: helemaal opnieuw beginnen. 

Paul zingt: “She / is leaving / home” en John ondertussen “We gave her most of our lives / Sacrificed most of our lives / We gave her everything money could buy”

Heel straf.

Ook heel mooi is ‘Come Together’, waarbij we fragmenten van de sporen met de bas, drums en gitaar allemaal afzonderlijk te horen krijgen. En daarna het orgel en de John “guide vocal”. Dat is geleide zang tijdens het live opnemen. Dat wordt dan later vervangen door de echte zang.  Heel fascinerend om te beluisteren allemaal.

Hier is het programma in flac:

http://www.megaupload.com/?d=7WUYG6K5

En als we toch bezig zijn. Hier is nog een ander programma: The Beatles At The Beeb. Dit is een twee uur durend programma met live in de studio opnamen die The Beatles vooral in 1963 en ’64 maakten speciaal voor radiouitzendingen van de BBC.

http://www.megaupload.com/?d=JZ99HM09

http://www.megaupload.com/?d=WB1HRI0M

Voor wie ze niet wil opslaan op zijn iPod of PC, zijn hier ook beide programma’s (tijdelijk nog) rechtstreeks te beluisteren:

The Record Producers:
http://www.bbc.co.uk/iplayer/console/b00mc0cc

The Beatles At The Beeb:
http://www.bbc.co.uk/iplayer/console/b00mc0c5

Advertenties